YATIRIMCI DUYARLILIĞI VE HİSSE SENEDİ PİYASASI - HİLAL ERDOĞAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul’da Ocak 2005-Ağustos 2020 dönemleri arasında yatırımcı duyarlılığının etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda, kapalı uçlu yatırım fonlarını ve hisse senedi getirilerini kullanarak regresyon analizi yapılmıştır. Bununla birlikte, yatırımcı duyarlılığı etkisinin olup olmadığını test etmek için piyasa volatilitesi de dikkate alınmıştır. Son olarak, yatırımcı duyarlılığı üzerinde belirleyici etkilerinin olup olmadığını test etmek amacıyla tüketici fiyat endeksi, sanayi üretim endeksi ve döviz kuru gibi ekonomik değişenler de analize dahil edilmiştir. Analiz sonuçları Borsa İstanbul’da yatırımcı duyarlılığının hisse senedi getirileri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu ancak piyasa volatilitesi ile yatırımcı duyarlılığı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığını göstermektedir. Ayrıca, ekonomik değişkenlerin belirleyici bir etkisi bulunmamaktadır.