11 EYLÜL’DEN ARAP BAHARI’NA TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI - LEVENT DUMAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Tarihsel olarak çatışmaların en sık yaşandığı bölgelerden biri olan Ortadoğu, Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte mevcut çatışmaların daha da şiddetlendiği bir bölge olmuştur. Türkiye gerek siyasi-kültürel kimliği, gerekse tarihsel misyonu nedeniyle Ortadoğu güvenliği üzerinde etkili konumda olan önemli ülkelerden birisidir. 11 Eylül 2001’de ABD’ye düzenlenen saldırılarla başlayan dönemde Ortadoğu’da yeniden şekillenen bölgesel dengeler diğer ülkeler gibi Türkiye için de önemli sonuçlar doğurmuş, Türkiye’nin bölge istikrarına katkı sağlama potansiyeli üzerinde önemli etkilere yol açmıştır. Bu çalışma 11 Eylül 2001’de başlayarak Arap Baharı’nın başlamasına kadar geçen dönemde Türkiye’nin Ortadoğu’daki istikrara katkı sağlama potansiyelini Türkiye’nin geleneksel dış politika prensipleri çerçevesinde incelemektedir. Ortadoğu’nun istikrarı üzerinde bu dönemde en fazla etkili olan Irak, İran, Filistin-İsrail sorunu ve Lübnan olaylarının bölge istikrarına yönelttikleri tehditler ve Türkiye’nin bu sorunların çözümüne katkı sağlama potansiyeli perspektifinden analiz edilmektedir.