İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİN ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ - MELİKE ERDOĞAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı; ortaokul 7. ve 8.sınıf öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarını farklı değişkenler açısından tespit etmektir. Araştırma Çanakkale merkezde yer alan beş ilköğretim okulunda basit tesadüfi örnekleme ile seçilen eğitim gören 527 öğrenci ile online olarak gerçekleştirilmiştir. Çevresel tutum ölçeğinin kaç boyutta toplandığı belirlemek amacıyla yapılan faktör analizi sonucunda üç boyut belirlenmiştir. Bu boyutlar literatür incelemesi sonucunda çevresel duyarsızlık, çevresel duygu ve çevresel davranış olarak isimlendirilmiştir. Elde edilen veriler SmartPLS hazır yazılımı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda çevresel duyarsızlık ile çevresel duygu arasında, çevresel duyarsızlıkla çevresel davranış arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Çevresel duygu ile çevresel davranış arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çevresel duyarsızlığın çevresel duygu üzerinden çevresel davranış üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin çevresel duyarsızlığının kız öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.