ATATÜRK DÖNEMİ “CUMHURİYET KADINI” İMGESİNİN, ORTAÖĞRETİM TARİH IV DERS KİTABINA YANSIMASI - YÜCEL GELİŞLİ; SEMA ŞEN ERGÜN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırmanın amacı; Atatürk Dönemi “Cumhuriyet Kadını” imgesi ve bu imgenin Ortaöğretim Türkiye Cumhuriyeti Tarihi konularını içeren Tarih IV adlı ders kitabına yansımasını incelemektir. Tarih IV adlı ders kitabı 1931 yılından 1949 yılına kadar Ortaöğretimde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi konularının işlendiği ders kitabıdır. Atatürk’ün isteği ile Türk Tarihini Tetkik Cemiyeti tarafından hazırlanan dört ciltlik ortaöğretim tarih ders kitapları arasındadır. Bu çalışmada cumhuriyetin demokratik ve modern toplum yapısı oluşturma hedeflerindeki unsurlarla tanımladığı “Cumhuriyet Kadını” imgesinin Tarih IV kitabında ne şekilde yer aldığı incelenmiştir. Araştırma, Nitel Araştırma Yöntemlerinden tarihsel modelle desenlenmiştir. Veri toplamada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır.İncelemede devrimlerin yapıldığı siyasi, toplumsal, ekonomik ve askeri alanlar temalar olarak belirlenmiş, ders kitabı bu temalar üzerinden kodlar çıkarılarak verilere ulaşılmıştır. Çalışmada Cumhuriyet kadını imgesi, eşit, güçlü, iyi eğitim almış, iyi eğitim vererek çocuklar yetiştirmesi gereken, modern, cumhuriyetle birlikte her alanda varlık göstermesi istenen bir şekilde verilmiştir. Konuların işlenişinde ağırlıklı olarak Atatürk’ün farklı zamanlarda ve yurt gezilerinde konuşmaları üzerinden alıntılar yapılmıştır. Atatürk’ ün “Cumhuriyet Kadını” imajını oluşturmak için verdiği önem ders kitabında kendini göstermektedir.