NEVŞEHİR MÜZESİNDE BULUNAN TEPELİKLER - İLKNUR KAMİLOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Zengin bir el sanatı kültürüne sahip olan Anadolu’da geleneksel kıyafetleri ile bir bütünlük sağlayan kadın başlıkları geleneksel sanatlar içinde önemli yer tutmaktadır. Kadın başlıklarının tamamlayıcılarından biri olan tepelik; hafif çukur ve dairesel olup fesin üzerine yerleştirilerek kullanılan takı çeşididir. Tepelik fesin üzerine oturtularak takıldığı gibi fessiz saç üzerine yerleştirilerek de de kullanılan bir takıdır. Gümüș, altın, pirinç ve bakır gibi madenlerden yapılan tepeliklerde, süsleme tekniği olarak delik iși, telkâri, mıhlama, mine, kakma, kabartma, granülasyon (güverse) teknikleri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Nevşehir Müzesi Etnografik ürünler teşhir salonunda sergilenen tepeliklerin incelenerek günümüzdeki durumu, teknik, boyut, ham madde, motif, bezeme konuları ve kompozisyon özellikleri bakımından incelenerek değerlendirilmesidir. Çalışmanın örneklemini on adet tepelik oluşturmaktadır.