SIĞINMACI VE MÜLTECİLERDE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK ÜZERİNDE SOSYAL DESTEĞİN ETKİSİ - CENGİZ KILIÇ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
İnsanoğlu tarih boyunca çeşitli faktörlere bağlı olarak göç etmek zorunda kalmıştır. Özellikle son yıllarda ülkemizde de dışarıdan göç edenlerin sayısı bir hayli artmıştır. Bu artışla beraber uyum süreci önem kazanmıştır. Bu amaçla bu çalışmada ülkemize göç etmiş olan sığınmacı ve mültecilerin uyumunda psikolojik dayanıklılıkları üzerinde algılanan sosyal desteğin etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Erzurum ilinde yaşamlarını sürdüren toplam 190 sığınmacı ve mülteci oluşturmaktadır.Araştırma formunda araştırmanın amacı doğrultusunda katılımcılara ilişkin Demografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği Kısa Formu ve yer verilmiştir. Çalışmanın sonuçları, sığınmacı ve mültecilerin psikolojik dayanıklılıkları üzerinde algılanan sosyal desteğin alt boyutlarından arkadaş ile özel kişi alt boyutlarının önemli yordayıcılar olduğunu göstermektedir.