LOJİSTİK HİZMET TALEBİNİN BELİRLEYİCİLERİ: TÜRKİYE LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ - MÜCAHİT ÇİTİL; MEHMET RAGIP GÖRGÜN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Hem Türkiye hem de dünyada lojistik sektörü en fazla büyüyen, teknolojiyi içselleştirerek gelişen ve yatırım çeken sektörlerden biri olmuştur. Bu durum lojistik sektörüne yönelik olarak pek çok çalışmanın yapılmasına neden olmuştur. Bu çalışmada Türkiye lojistik sektöründe, pek çok başka sektöre sunulan lojistik hizmetlere yönelik talebin kaynakları araştırılmıştır. Kurulan modelin zaman serisi ile tahmin edilmesi sonucunda beklenenin ya da bilindiğinin aksine imalat sanayinin lojistik hizmetlere yönelik talep oluşturduğu istatistiksel olarak doğrulanamamıştır. Bu sonuç, Türkiye imalat sanayinin Türkiye lojistik sektörünün birincil müşterisi olmadığını göstermiştir. Buna karşın şaşırtıcı bir şekilde toptan ve perakende sektörünün, Türkiye lojistik sektöründe üretilen hizmetleri olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca Türk lojistik sektörünün ithalattaki yük hareketliliğinden faydalandığı gözlenirken ihracatın, Türk lojistik sektöründe üretilen hizmetler üzerinde olumuz etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. İhracatın Türkiye lojistik sektöründe sunulan hizmetleri negatif etkilediğinin görülmesi Türkiye lojistik sektörünün uluslararası rekabet edilebilirliğinin sorgulanmasına yol açabilir. Elde edilen bu sonuçlar Türkiye lojistik sektörünün genel yapısının anlaşılması, sektörün temel dinamiklerinin belirlenmesi ve lojistik sektörü ile diğer sektör arasındaki özel bağlantıların araştırılması için alınması gereken çok fazla yol olduğunu göstermektedir.