SAĞLIK KONULU YAZI DİZİLERİNİN İÇERİK ANALİZİ - MUSTAFA KOCAKAYA; METİN DİNÇER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, tirajda dördüncü sırada yer alan önemli ulusal gazetelerden biri olan Posta Gazetesi'nin basılı versiyonunda yer alan sağlık yazı dizilerinin içeriğini analiz etmektir. Bu nitel içerik analizi çalışması geriye dönük, kesitsel ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma kapsamında 181 yazı incelenmiştir. Yazılarda bilgi kaynağı olarak bilgi veren kişiler en sık Profesör Doktor unvanına sahiptir %56,3 (n=107). Çalışmada en çok yazının nöroloji (%11,1; n = 21), beslenme ve diyetetik (%10,0; n = 19) ile deri ve zührevi hastalıklar (%8,3; n=16) alanında olduğu tespit edilmiştir. Tedavi, hastalık bilgisi, beslenme, sağlığı geliştirme, kişisel faktörler, teşhis, çevresel faktörler, yönlendirme ve tercihler çalışmada ortaya çıkarılan kategorilerdir. En sık olarak beslenme tavsiyesi (254), tedavi yöntemleri (179), hastalığın nedenleri (127) ve hastalığın belirtileri (110) kodlanmıştır. Medya önemli bilgi kaynakları arasında yer almaktadır. Sağlık yazılarında ilgi çekiciliği yüksek konulara yer verilmektedir. İlgi çekiciliği yüksek olmasa bile halk sağlığı sorunlarına da yer verilmelidir. Medya gereksiz sağlık hizmeti kullanımını teşvik etmemelidir.