MALİ KURALLAR- MAKROEKONOMİK PERFORMANS İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ - RECEP TARI; HAKAN GÜNEŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Mali kurallar; kamu harcaması, vergi oranları, muafiyet ve istisnaları, indirimleri ile kamu bütçesi ve devlet borçlanması gibi çeşitli maliye politikası göstergeleri üzerine getirilen daimi sınırlamalar veya limitlerdir. Geçmişi oldukça eskiye dayansa da günümüzde mali kurallar, mali disiplinin sağlanması ve böylece makroekonomik istikrarı olumlu etkilemesi amacıyla önerilmektedir. Mali kuralarla ilgili öncü çalışmalar incelendiğinde daha çok mali kuralların kavramsal çerçevesine ve mali disiplin üzerindeki etkilerine odaklandığı görülmektedir. Son on yılda yapılan ampirik çalışmalara bakıldığında ise mali kuralların, fiyat istikrarı ve büyüme gibi makroekonomik değişkenleri de olumlu etkilediği görüşü öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, seçilmiş ülkelerde mali kural uygulamalarının bütçe açığı, enflasyon oranı ve büyüme oranları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu çerçevede, dünya genelinde seçilmiş yirmi dört ülkenin 1988’den başlayan 2016’da biten 29 yıllık dönemi için mali kurallar öncesi ve sonrası bütçe açığı, enflasyon ve büyüme oranları Panel Veri Analiziyle incelenmiştir. Analizden elde edilen bulgulara göre, mali kurallar hem mali disiplinin sağlanmasına yardımcı olmakta hem de fiyat istikrarı, makroekonomik istikrar ve ekonomik büyümeyi olumlu etkilemektedir.