TÜRKİYE'DE KADINLARDA SAĞLIK SİGORTASI OBEZİTE İLE NASIL İLİŞKİLİ? - DİDEM PEKKURNAZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Obezite, işgücü verimliliğinin düşmesi, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların artması ve bu hastalıklar nedeniyle artan sağlık maliyetleri ile ilişkilendirildiği için ekonomiler için tehdit oluşturmaktadır. Türkiye'de kadınlarda obezite prevalansı erkeklere göre daha yüksektir ve zamanla artmaktadır. Sağlık sigortası, hastalıkların mali yüküne karşı koruma sağlasa da, bireylerin sigortalı olduklarında daha riskli davranışlarda bulunabilmelerini ifade eden ex ante ahlaki tehlike nedeniyle obezite riskini artırabileceği tartışılmaktadır. Bu makale, mikro düzeyde ulusal veri kullanarak Türkiye'de kadınlarda sağlık sigortası ve obezite arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Regresyon sonuçları, sosyo-ekonomik değişkenleri ve çalışma dönemi için bir kukla değişkeni kontrol ederek, sağlık sigortasına sahip olmanın daha yüksek bir obez olma olasılığı ile ilişkili olduğunu göstermektedir.