FİNANSAL ORANLAR VE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: GIDA SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA - SERVET SAY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Literatürde yer alan birçok çalışmada hisse senedi getirileri ile finansal oranlar arasında bir ilişki olduğu varsayılmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı hisse senedi getirileri ile finansal oranlar arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Çalışmanın kapsamını 2009-2019 dönemi içerisinde Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren gıda firmaları oluşturmaktadır. Çalışmanın bağımlı değişkenini yıllık ortalama hisse senedi getirileri oluşturmaktadır. Bağımsız değişkenler ise nakit oranı, stok devir hızı, aktif devir hızı, duran varlık devir hızı, kısa vadeli borçlar/toplam borçlar ve özkaynak karlılığı olmak üzere altı adet finansal orandan oluşmaktadır. Ampirik analizlerde çoklu regresyon analizi ve korelasyon uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre göre nakit oranı, stok devir hızı, aktif devir hızı ve duran varlık devir hızı ile firmaların hisse senedi getirilerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.