ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN “LİDER” KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI - MEHTAP ARAS (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin “lider” kavramına ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma modeli nitel araştırma modellerinden biri olan fenomenoloji modelindedir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne aktif olarak kayıtlı öğrenciler (önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri) oluşturmaktadır. Üniversitede 2020-2021 eğitim öğretim yılında toplam 30.851 öğrenci öğrenim görmektedir. Araştırma anket linki öğrencilerin mobil telefonlarına ve e-posta adreslerine gönderilmiştir ve araştırmaya katılmayı kabul eden 756 öğrencinin verdiği cevaplar analiz edilmiştir. Araştırmanın kodlama ve sıralama aşamasında lider kavramı ile ilişkilendirilen metaforların açık olup olmadığı incelenmiş, ancak 170 öğrencinin anketi geçersiz sayılmıştır (metafor olmaması, zayıf metafor imgeleminin olmaması, mantıksal temel). Bu nedenle araştırma verilerinin analizi 586 öğrenciden elde edilen metafor ile yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin lider kavramına ilişkin metaforik algılarında 10 farklı ana tema (otoriter, yol gösterici, adil, koruyucu, bilgelik, yaşam kaynağı, zirve, doğal güç, birleştirici ve çalışkan) oluşturulmuştur. liderin uyguladığı liderlik tarzı yada tarzlarının çalışan davranışları üzerinde doğrudan etkisi vardır. Hem örgütün hem de çalışanların başarısı için çalışanlara, örgütün kültürüne ve iklimine uygun liderlik tarzları uygulanmalıdır. Her biri farklı bir meslekte olan ve çoğu geleceğin liderleri veya izleyenleri olacak üniversite öğrencilerinin lider kavramına ilişkin algıları bu nedenle önemlidir.