DEVLET VE BİREY ARASINDA BİR GÜÇ ALANI OLARAK KOOPERATİFLER - HASAN HÜSEYİN TEKİN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2015)
Devlet ve birey arasında yer alan ve bireylerin kendi yararlarını arttırmak amacıyla tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri faaliyetleri bir güç birliği yapıp, bir araya gelerek başarmak için oluşturulan kooperatifler bir toplumsal dayanışma örgütü olarak ortaya çıkmışlardır. Kooperatiflerin hem devlet ve birey arasında bir ara yapı olarak hem de bireylerin kendi menfaatlerini arttırmak amacıyla bir araya gelerek gönüllü olarak örgütlenmeleri onları modern ve popüler ifadeyle bir sivil toplum kuruluşu olarak da ele almayı mümkün kılmaktadır. Bu çalışma Türkiye’deki kooperatiflerin bir haritasını çıkararak onların sahip oldukları üye sayıları, şube sayıları, faaliyet türleri vb gibi alanlardaki özelliklerini ortaya çıkarmayı hedefleyerek bir anlamda kooperatiflerin sosyal sermayelerini tespit etmek istemektedir. Kooperatifler hem lokal hem de genel düzeyde doğrudan doğruya kalkınma, sürdürülebilir kalkınma ile ilgilidir. Ekonomik kalkınmayı hedefleyen bireylerin bir araya gelerek grup dayanışmasını ve bilincini harekete geçirmeleri ve bu sayede ortaya çıkan güç birliği tekil bireylerin dayanışma ruhu ile nasıl bir güç bloğu oluşturabileceklerini gösterir. Kooperatifler aynı zamanda bir ülkenin demokratik bilincinin gelişmesine dolaylı katkı sağlayarak demokratik ve katılımcı bir siyasi kültürün ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü kooperatifler üyelerin kendileriyle ilgili kararları bizzat kendilerinin almalarından dolayı adeta doğrudan demokrasinin beşiğidirler.