ALGILANAN AŞIRI NİTELİKLİLİK İŞ PERFORMANSI İLİŞKİSİNDE PSİKOLOJİK SAHİPLENMENİN ARACILIK ROLÜ - ENVER AYDOĞAN; ZEKERİYA OLGUNÇELİK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında çalışanların aşırı niteliklilik algılarının iş performansı üzerindeki etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracılık rolünü araştırmaktır. Bu amaçla araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma Ticaret Bakanlığı’nın farklı birimlerinde farklı unvanlarda, farklı yerlerde görev yapan 424 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kişisel bilgi formu ile beraber, algılanan aşırı niteliklilik ölçeğinin, psikolojik sahiplenme ölçeğinin ve iş performansı ölçeğinin yer aldığı anket formları kullanılmıştır. Çalışmada. frekans, korelasyon ve güvenilirlik analizi ve değişkenler arası doğrudan ve dolaylı ilişkileri analiz etmek için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçlarının yeterli güvenilirlikte olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre algılanan aşırı niteliklilik, iş performansının alt boyutları olan bağlamsal performans ve görev performansı negatif etkilemektedir. Psikolojik sahiplenme ise iş performansının her iki boyutunu, bağlamsal performansını ve görev performansını pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada algılanan aşırı nitelikliliğin iş performansı üzerindeki etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracı rol oynadığı görülmüştür. Test edilen modellerin uyum iyiliği değerlerinin istenilen yeterlilik şartlarını sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak algılanan aşırı niteliklilik iş performansını negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında algılanan aşırı nitelikliliğin psikolojik sahiplenme üzerindeki olumsuz etkisinin iş performansını olumsuz etkilediği görülmüştür.