ULUSAL KÜLTÜREL DEĞERLER, KİŞİ BAŞINA GSYİH VE ÜLKELERİN SOSYAL GELİŞME DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - GÜLDEN KARAKUŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu araştırmada, kültürel değerlerin ülkelerin sosyal gelişme düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sosyal gelişmenin gelirle olan ilişkisi göz önünde bulundurularak, kişi başı GSYİH değeri de kontrol değişkeni olarak araştırmaya dahil edilmiş ve kültürel değerlerin sosyal gelişme üzerindeki etkisi doksan bir ülke verisiyle analiz edilmiştir. Kültürel değerler, Hofstede’nin güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, bireycilik, maskulenlik, uzun dönem yönelimi ve hoşgörü boyutlarıyla incelenmiştir. Sosyal gelişme, genel sosyal gelişme endeks skorunun yanı sıra sosyal gelişmeyi oluşturan temel insani ihtiyaçlar, refah altyapısı ve fırsatlar boyutlarıyla ölçülmüştür. Bu nedenle kültürel değerlerin genel sosyal gelişme endeksi üzerindeki etkisinin yanı sıra sosyal gelişmenin alt boyutları üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Araştırma sonuçları, gelirin sosyal gelişme üzerindeki etkisi kontrol edildiğinde, maskulenlik ve hoşgörü boyutu haricindeki kültürel değerlerin (güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, bireycilik ve uzun dönem yönelimi) en az birinin sosyal gelişme ve alt boyutlarını anlamlı düzeyde etkilediğini göstermiştir. Belirsizlikten kaçınma, sosyal gelişme, temel insani ihtiyaçlar, refah altyapısı ve fırsatlar üzerinde; uzun dönem yönelimi, sosyal gelişme ve refah altyapısı üzerinde; bireycilik ve güç mesafesi sosyal gelişme ve fırsatlar boyutları üzerinde anlamlı etkiler göstermiştir. Güç mesafesi, sosyal gelişmeyi negatif yönde etkilerken belirsizlikten kaçınma, bireycilik ve uzun dönem yöneliminin sosyal gelişmeyi pozitif yönde etkilediği görülmüştür.