PERSONEL SEÇİMİNDE ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ KULLANIMININ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PERSPEKTİFİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ - TUĞÇE ŞİMŞEK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Doğru personel seçimi örgütün amaçlarına ulaşması için kritik bir görevdir. İnsan kaynakları yönetimi sorumluluğunda olan bu görevin yerine getirilmesi çeşitli aşamalardan oluşan zorlu bir süreci kapsar. Karar verici yanlılığını en aza indirmek ve oldukça karmaşık olan değerlendirme işlemini kolaylaştırmak için personel seçim probleminde çok kriterli karar verme teknikleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada Türkçe literatürde personel seçiminde kullanılan 12 adet teknik değerlendirilmiş, aralarındaki farklar vurgulanmıştır. Ayrıca değerlendirme sonuçlarına doğrudan etkisi bulunan kriter ağırlıklarının belirlenmesinde kullanılan kantitatif tekniklere de değinilmiştir. İlgili araştırmacılara ve uygulayıcılara hangi tekniğin hangi karar ortamında daha yararlı olabileceği ve bu tekniklerin insan kaynağının yönetimi noktasında farklı kullanımlarına yönelik önerilerde bulunulmuştur.