TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARETİNDE AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER (2001-2019) - HAKKI ÖZBAŞ; OĞUZ YILDIRIM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu araştırmada açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler yöntemleri kullanılarak Türkiye’nin rekabet gücü tespit edilmeye çalışılmıştır. Türkiye’nin açıklanmış karşılaştırmalı üstünlüğünün tespiti için Türkiye ve dünya ihracat verileri kullanılarak RCA endeksi (Balassa endeksi) ile Türkiye ve dünya ihracat ve ithalat verileri kullanılarak RTA endeksi (Vollrath endeksi) hesaplanmıştır. İki endeks kapsamında Türkiye’nin en yüksek rekabet gücüne sahip olduğu ilk on fasıl mal, Türkiye’nin ihracatında en yüksek paya sahip ilk on fasıl mal ve 2001 yılından 2019 yılına kadar rekabet gücünde en yüksek artış sağlayan ilk on fasıl mal RCA ve RTA endeksleri kapsamında tespit edilmiş ve değerlendirilmiştir.