KAMU YÖNETİCİLERİNE ETKİLERİ AÇISINDAN YENİ KAMU İŞLETMECİLİĞİ YAKLAŞIMINDAN KAMU DEĞERİ YÖNETİMİ YAKLAŞIMINA GEÇİŞ - HAKAN UZUN; REHA BAYANSAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Kamu Değeri Yönetimi yaklaşımı, gerek akademik camiada gerekse kamu yönetimi uygulayıcıları özelinde 21. yüzyılın başlarından itibaren araştırılmaya ve tartışılmaya başlanan oldukça yeni bir alandır. Kamu yönetimi ile işletme sektör kavram ve uygulamalarının bütünleştirilmesine odaklanan Yeni Kamu İşletmeciliği yaklaşım ve uygulamaları hizmet sunma temelinde örgütlenen ve genel olarak kâr amacı gütmeyen devlet idaresinde sorunların yaşanmasına ve toplumsal eleştirilerin yükselmesine neden olmuştur. Kamu Değeri Yönetimi yaklaşımı özel sektörü reddetmeden yönetişim temelinde tüm paydaşların hizmet üretim sürecine katılmasıyla toplumun faydasını artırmayı hedeflemektedir. Bu açıdan çalışmanın amacı kamu yönetimi teorilerini aralarındaki temel farklara odaklanarak kısaca açıklamak, son otuz yıllık süreçte baskın teori olarak Yeni Kamu İşletmeciliği yaklaşımının özelliklerini ele almak ve yaklaşımlar arasında köprü vazifesi gören Kamu Değeri Yönetimi yaklaşımı ile yaklaşımın kamu yöneticileri üzerindeki etkilerini incelemektir.