OTANTİK LİDERLİĞİN İŞ ÜRETKENLİĞİNE ETKİSİNDE İŞYERİNDE MUTLULUĞUN ARACILIK ETKİSİ - MURAT AK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Amaç: Bu çalışmada otantik liderliğin iş üretkenliğine etkisinde iş yerinde mutluluğun aracılık etkisinin olup olmadığının ampirik olarak ortaya konulması hedeflenmektedir. Dizayn/metodoloji/yaklaşım: Türkiye’de bir ilde tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışanlardan anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmada kullanılan anket formunda üç adet ölçeğe yer verilmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre; otantik liderlik, iş yerindeki mutluluğu pozitif yönde etkilemektedir. İşyerinde mutluluk, iş üretkenliğini pozitif yönde etkilemektedir. Otantik liderliğin, iş üretkenliğine etkisinde iş yerinde mutluluğun aracılık seviyesi kısmi aracılık düzeyindedir. Otantik liderliğin iş üretkenliğine etkisi ise istatistiki olarak anlamsız bulunmuştur. Araştırma Kısıtları/Sınırlılıkları: Araştırmanın sadece bir ilde tekstil sektörü üzerinde faaliyet gösteren özel bir firma çalışanları üzerinde uygulanması, araştırmanın kısıtını oluşturmaktadır. Araştırmanın, tek bir sektör ve firma üzerinde yapılması, yazarların kesin çıkarımlar yapma olgusunu sınırlayabilmektedir. Orijinallik/değer: Araştırma, işgörenlerin otantik liderlik algılamaları ile iş üretkenliği arasında, otantik liderlik algılamaları ile iş yerinde mutluluk arasında ve aynı zamanda iş yerinde mutluluk algılamaları ve ile iş üretkenliği arasında bir ilişkinin olup olmadığını analiz etmesi yönünden önem taşımaktadır. Söz konusu değişkenlerin ilk kez bir arada ayrıca aracılık etkisi ile birlikte analiz edilmesi, çalışmanın özgün değerini ortaya koymaktadır.