RUSYA FEDERASYONU KAMU YÖNETİMİNİ GEÇMİŞTEN OKUMAK: SOSYALİST YÖNETİM GELENEĞİ - MURAT GENÇ; HAMZA ATEŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Günümüz Rusya Federasyonu kamu yönetimini anlamak, büyük ölçüde sosyalist yönetim geleneğini daha iyi tanımakla mümkün olacaktır. Zira bugün Rus kamu yönetimi DNA’sını gömülü bulunan totaliter eğilim, merkeziyetçilik, milliyetçilik, egemen bürokratik sınıf, sosyal kompozisyon, kültür, dinin devlet iktidarı dışında tutulması gibi merkezkaç eğilimler, önemli oranda sosyalist yönetim geleneği mirasına yaslanmaktadır. Bu nedenle çalışma, birey ve kapitalizme dayalı Batılı sosyo-ekonomik sistemlerden farklı şekilde varlığını bir fikir kümesi etrafında temellendiren sosyalist yönetim geleneğini, organizasyon yapısı, kamu personel sistemi, sivil toplum, siyasal atmosfer, idari kültür, reform ilkeleri ve finansal sistem açısından ele alarak Batılı yönetim gelenekleri ile kıyaslamayı amaçlamaktadır. Batılı yönetsel anlayışın uzun yıllar en önemli rakibi olan sosyalist yönetim geleneğinin farklı bir mantıkla ortaya çıkmasını sağlayan başlıca unsur, kamu mülkiyetine alınan üretim araçlarıyla elde edilen zenginliğin, toplumsal örgütlenmeler vasıtasıyla bireyler arasında eşit şekilde paylaştırılması esasına dayanmaktadır. Diğer bir ifadeyle sosyalist sistem, kapitalizmin serbest piyasayı önceleyen girişimci ruhunun karşısına, kolektif bir iktisadi model, planlamaya dayalı bir ekonomi ve merkeziyetçi bir yönetim anlayışı koymaktadır. Ancak komşuda imrenilecek bir şey olmaması prensibinden yola çıkan bu yaklaşım da tıpkı kapitalist Batılı yönetim gelenekleri gibi eşitsiz bir düzene evirilmiştir.