GÖÇ VE YOKSULLUK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKONOMİK KALKINMA AÇISINDAN İNCELENMESİ: ULUSLARARASI İLİŞKİLER PERSPEKTİFİNDE ORTA DOĞU ÜLKELERİ İÇİN AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA - SERPİL GÜDÜL; SALİH KALAYCI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın temel amacı, Orta Doğu ülkeleri için 1985'ten 2018'e kadar FMOLS, DOLS, CCR ve çok değişkenli regresyon analizlerini uygulayarak göç, yoksulluk ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Yapılmış olan FMOLS, DOLS, CCR analizleri neticesinde yoksulluk ile ekonomik kalkınma arasında uzun vadeli bir ilişki olduğu ve ekonomik gelişme ile göç arasında ampirik bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, çok değişkenli regresyon analizi, yoksulluğun ekonomik gelişmeyi olumsuz olarak etkilediğini, ancak göçün bağımlı değişkeni etkilemediğini göstermektedir. Tüm analizlerin sonuçları ampirik olarak birbiriyle uyumludur. Bu tespitler sonucunda göç ve yoksulluk sorunlarını en aza indirmek için uluslararası ilişkiler perspektifinden Orta Doğu ülkelerinin politika yapıcılarına ve yetkililerine bazı önerilerde bulunulmuştur. Özetle, bu öneriler dikkate alındığında, uluslararası göç, Orta Doğu ülkeleri için göçmen işgücü, beyin göçü ve insan sermayesi ithalatı özelliklerini içermektedir. İyi yönetilen göç politikalarıyla göçmen işgücü, ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasında ve kapsayıcı büyümesinde itici bir güçtür. Sonuç olarak, uygun bir göç yönetişim stratejisinden uzak, tutarsız göç politikaları, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin sürdürülemez hedeflere dönüşmesine neden olmaktadır.