ÖRGÜT İÇİNDE LİDER İZLEYEN UZAKLIĞI: GENEL BAKIŞ VE ÖLÇEK UYARLAMA ÇALIŞMASI - TUĞBA YAŞİN; CEM HARUN MEYDAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Örgütlerin büyümesi ve teknolojik gelişmeler lider ve izleyenlerinin daha geniş bir alanda çalışmalarına ve uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Bu uzaklık izleyenlerin lider ile ilgili algılarını değiştirmekte ve örgüt içi ilişkileri etkilemektedir. Lider izleyen uzaklığı konusunda yapılan çalışmaların arttığı görülürken Türkiye’deki çalışmaların azlığı dikkat çekmektedir. Bu çalışmada kavramın kuramsal alt yapısı verilerek endüstri/örgüt psikolojisi çalışmalarında ölçüm aracı olarak kullanılabilecek lider izleyen uzaklığı ölçeğinin Türkçe geçerlemesi yapılmıştır. Bu kapsamda orijinal ölçek Türkçeye uyarlanmış, ölçeğin iç tutarlılığı test edilmiş, uyarlanan ölçek için iki farklı örneklemden toplanan verilerle keşfedici ve doğrulatıcı faktör analizi ve ölçüt bağımlı geçerlilik çalışması yapılmıştır. Sonuçta ölçeğin üç boyutlu yapısı ile Türkçe kullanılabileceği tespit edilmiştir.