KEŞİFÇİ VERİ ANALİZİ İLE ECZANE SATIŞ ANALİZİ VE SATIŞ TAHMİNİ - MANSUR BEŞTAŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
İnsan sağlığı açısından önemli bir yeri olan ilaçların günlük kullanının ve erişilebilirliğinin artışı ile tüketimi artmaya başlamıştır. Tüm işletme türlerinde olduğu gibi ilaç sektörünün son kullanıcı ile temasının olduğu eczanelerde satışların bilinmesi ve geleceğe yönelik öngörü geliştirilmesi önemlidir. İlaç sektörünün bireylere yönelik gerçekleşen satışlarının önemli bir kısmı ilaçlardan oluşmaktadır. İlaç satışları, tüketim ürünlerinden farklı bir konumda bulunmaktadır. Tüketim ürünleri, ihtiyacının yanı sıra gelişen sosyo-ekonomik durum ve ürün tutundurma faaliyetlerinden etkilenmekte iken sağlık ürünleri ağırlıklı olarak zorunlu hallerde gerçekleşen bir tüketim ürünüdür. Sağlı sektörü alanında tüketilen ürünler keşifsel analiz ile incelendiğinde ilgili yerelde halk sağlığına yönelik değişimin ortaya çıkarılmasını sağlar. İşletmelerin verimliği açısından gelecekteki satışların mümkün mertebede tahmin edilmesine bağlıdır. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan bir eczanenin yaklaşık üç yıllık satış verileri keşifçi veri analizi ile incelenmiş ardından makine öğrenmesi ve zaman serileri algoritmaları ile sonraki 15 güne ait satış verilerinin tahmin edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen en başarılı sonuç ARIMA yöntemi ile ortalama hataların karelerinin karekök değeri (RMSE) 23 olarak elde edilmiştir.