(untitled) (Third Sector Social Economic Review, 2024)
Bu araştırmada, Türkiye ve AB ülkelerinde marka pazarlaması açısından tüm üretimdeki mal ve hizmetlerin giderlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, 2007-2020 yılları arasında Dünya Bankası Ülke Raporundan alınan Marka Başvuruları (MB), Hizmet Katma Değeri (HKD), Mal ve Hizmet Giderleri (MHG), Sanayi Katma Değeri (SKD) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) parametreleri araştırmada analiz edilmiştir. Türkiye’nin HKD (4.47±3.05) ve MHG (10.30±1.09) ortalamaları, AB’nin HKD (0.95±2.30) ve MHG (8.47±0.76) ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı bir farkla daha yüksektir. Türkiye (4.64±7.20) ile AB (0.19±4.26) arasındaki SKD ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsizdir. MB, TÜFE ile pozitif ve yüksek derecede korelasyon göstermiştir (r=0.951). TÜFE modeli, TÜFE’nin MB üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir (B: 684.74). Ancak, etkileşim modelinde, MHG’nin, hem tek değişken düzeyinde (B=1024.01) hem de etkileşim düzeyinde (B=355.97), TÜFE’nin etkisini artırdığını göstermiştir.