(untitled) (Third Sector Social Economic Review, 2025)
Bu araştırmanın amacı, yer hizmetleri işletmelerinde mevcut engelli çalışanların çalışma ekiplerine daha fazla dahil edilebilmesi için kapsayıcılık çerçevesinde hangi davranışların sergilenmesi gerektiğini ve bunların nasıl geliştirilebileceğini belirlemektir. Konunun yer hizmetleri işletmelerinde kapsayıcı davranışlar ve bu davranışların sürdürülebilirliği çerçevesinde ele alındığı ilk çalışma olması nedeniyle önem taşımaktadır. Araştırmada veriler nitel yöntemle elde edilmiş olup hem yönetici hem de çalışan düzeyinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 41 katılımcıyla gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde elde edilen bulgular; hava taşımacılığı sektöründe yer hizmetleri işletmelerinde engelli çalışanlara yönelik kapsayıcı davranışların sergilenmesinde veya geliştirilmesinde kalıp yargıların belirleyici olduğunu, kapsayıcılık çerçevesinde sergilenen davranışlarda tutumun önemli bir rol oynadığını ve kalıp yargıların aynı zamanda tutumun da bir belirleyicisi olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, sürdürülebilirlik ölçüsünde düşük düzeyde yetkinlik temelli kalıp yargıların olumsuz tutumları ve sevecenlik temelli kalıp yargıların daha çok olumlu tutumları doğurduğu görülmektedir.