(untitled) (Third Sector Social Economic Review, 2025)
Bu araştırmada dijital olgunluk ile dinamik yetenekler arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörleri belirlemek için yapılan çalışmaların sistematik olarak analizi ve bu kavramların literatürde ilişkili olduğu araştırma alanlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda Scopus, Web of Science ve Google Akademik veri tabanlarında dijital olgunluk ve dinamik yetenekler kavramlarını birlikte ele alan çalışmalar üzerinden tarama gerçekleştirilmiştir. Tarama sonucunda 9 çalışma belirlenen analiz kriterini sağladığı için incelemeye dahil edilmiştir. Araştırma, literatürde yapılan çalışmaların geriye dönük olarak taranması şeklinde gerçekleştirilmiştir ve araştırmada ikincil veriler kullanılmıştır. Sistematik derlemelerin hazırlanmasında PRISMA metodundan faydalanılmıştır. Ayrıca Scopus veri tabanı üzerinde dijital olgunluk kavramı ile ilgili 2012 – 2025 yılları arasında 526 çalışmanın ele alındığı, dinamik yetenekler kavramı ile ilgili ise 1994 – 2025 yılları arasında 7.271 çalışmanın yapıldığı tespit edilmiş, bu veriler bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenerek kavramların ilişkili olduğu araştırma alanları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, dijital olgunluk ile dinamik yetenekler arasındaki etkileşimin yalnızca teknoloji boyutunun ötesinde kültür, organizasyon yapısı, iş süreçleri, müşteri ilişkileri ve dönüşüm yeteneği bağlamında da ele alınması gerektiği görülmüştür.