(untitled) (Third Sector Social Economic Review, 2025)
Bu çalışmada, konut piyasasındaki fiyat etkileşimlerinin mekânsal bir çerçeve içinde açıklanması amaçlanmaktadır. Sunulan mekânsal model, sosyal konutlar ile lüks konutlar arasındaki ortalama Öklidyen mesafeyi konut fiyatlarıyla ilişkilendirmektedir. Mükemmel olmasa da, görece daha ucuz bir alternatif mevcut olduğunda, pahalı mal veya hizmetler üzerinde fiyat baskısı oluşur. Ayrıca konutların maliyeti ve dolayısıyla fiyatı, arsa fiyatına bağlıdır. Lüks konut kümelerine yakın arsalar genellikle daha pahalıdır. Bu nedenle, amacı hem mümkün olduğunca fazla sayıda sosyal konut üretmek hem de konut fiyat endeksini düşük tutmak olan bir sosyal planlayıcı, ikili bir optimizasyon problemiyle karşı karşıyadır. Başka bir deyişle, planlayıcı sosyal konutları öyle bir şekilde yerleştirmelidir ki, sosyal konut sayısı maksimuma ulaşırken konut fiyat endeksi mümkün olan en düşük seviyede tutulabilsin. Bu model, sosyal adalet ile ekonomik sürdürülebilirlik arasında denge kurmaya yönelik sistematik bir yaklaşım sunmaktadır. Gelecek araştırmalar, nüfus artışı ve göç gibi dinamik faktörlerin modele dâhil edilmesini ve modelin farklı kentsel bağlamlarda uygulanarak uyarlanabilirliğinin test edilmesini içermelidir. Mekânsal planlamayı ekonomik ve sosyal hedeflerle uyumlu hâle getirerek, bu araştırma sürdürülebilir kentsel kalkınma ve adil konut politikası için veriye dayalı bir bakış açısı sunmaktadır.