İki Dünya Savaşı Arası Dönemde Batı Hukuk Sisteminde Sosyal Darwinizmin Etkisi (Third Sector Social Economic Review, 2026)
Bu çalışma, sosyal Darwinizmin I. ve II. Dünya Savaşları arasındaki dönemde Batı hukuk sistemlerini nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Darwin’in doğal seçilim kuramının toplumsal alana uyarlanmasıyla ortaya çıkan sosyal Darwinist yaklaşım, özellikle eugenics hareketi üzerinden hukukta ırk, sağlık ve toplumsal hiyerarşi temelli müdahaleleri meşrulaştırmıştır. İngiltere’de eugenics düşüncesi zihinsel sağlık, aile hukuku ve vatandaşlık düzenlemelerine; ABD’de göç kotaları, ırklar arası evlilik yasakları ve zorunlu sterilizasyon uygulamalarına; Almanya’da ise Nazi döneminde ırk saflığını korumaya yönelik radikal yasal düzenlemelere dönüşmüştür. İsveç, Norveç, Finlandiya, Kanada ve Japonya gibi ülkelerde de benzer sterilizasyon programları uygulanmıştır. Erken Cumhuriyet Türkiye’sinde sosyal Darwinist tartışmalar akademik düzeyde etkili olmuş, ancak Batı’dakine benzer kapsamlı biyopolitik uygulamalara dönüşmemiştir. Çalışma, sosyal Darwinizmin hukuk aracılığıyla ırkçı ve ayrımcı politikaları “bilimsel” gerekçelerle meşrulaştırdığı sonucuna ulaşmakta ve insan hakları düşüncesinin II. Dünya Savaşı sonrası yönelimlerinin bu tarihsel miras üzerinden anlaşılabileceğini vurgulamaktadır.
Keywords: Social Darwinism; West; Law; Eugenics