(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2013)
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin okul kantinlerindeki beslenme hizmetlerine yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Veriler, Ankara’da bulunan dört devlet üniversitesinde öğrenim gören 286’sı kız ve 205’i erkek olmak üzere toplam 491 öğrenciden toplanmıştır. Öğrencilere kantinde satılan yiyecek-içecekleri satın alma sıklıkları ve okul kantinlerindeki beslenme hizmetlerine yönelik görüşlerini sorgulayan bir anket formu uygulanmıştır. Analizler sonucunda, öğrencilerin öğle yemeği için ikinci sırada okul kantinlerini tercih ettikleri (%32.4), yiyeceklerden tost, simit/poğaça, patates kızartması, çikolata ve bisküviyi haftada 1-2 defa; içeceklerden ise sırasıyla en sık çay, ayran, meyve suyu ve neskafeyi satın aldıkları saptanmıştır. Öğrencilerin kantinlerin beslenme hizmetlerine yönelik görüşleri incelendiğinde, kantin uygulamalarından genellikle memnun olmadıkları (3.3±0.63) tespit edilmiştir. Ayrıca, kız öğrencilerin sadece %40.2’si kantin hizmetlerini yeterli bulurken, erkek öğrencilerin %53.7’si yeterli bulmuştur. Bu konuda kız ve erkek öğrencilerin görüşleri arasında istatistiksel yönden anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, üniversite kantinlerindeki beslenme hizmetlerinin daha kaliteli olması amacıyla, üniversitenin yetkili birimlerince denetim faaliyetlerinin belirli periyotlarda titizlikle yapılmasının, yiyecek ve içeceklerde kaliteyi ve güvenliği sağlamak için kalite kontrol ve güvence sistemlerinin uygulanmasının ve sağlık açısından uygun yiyeceklerin satılmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.