(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2016)
İbranicede “birlik” veya “topluluk” anlamına gelen ve kolektif üretim yapan çiftlikler olarak faaliyet gösteren kibutzları konu edinen bu çalışmada, öncelikle kibutzların tarihsel gelişimleri ele alınacak, ardından ideolojik yapısı ve ekonomik işleyiş biçimi incelenecek, son olarak kibutzların yönetsel ve organizasyonel yapısı incelenecektir. Osmanlı Devleti’nin çöküş sürecinde ve Orta Doğu’da İngiliz hâkimiyetinin gelişiminde ve nihayet İsrail Devleti’nin kuruluşunda önemli rol oynayan kibutzların yapısı ve işleyişi açıklanmaya çalışılacaktır.