(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Bireylere yönelik kişisel bilgilerin teknolojik araçlarla toplanmasına ve izlenmesine dayanan dijital gözetim, teknolojinin de desteğiyle zaman-mekan algısını ortadan kaldırmakta ve hayatın her alanına nüfuz etmektedir. Gözetimin araçlara indirgenmesine ve bu araçların da bireyin yaşamsal varlığında etken olması, zamanla gözetime yönelik sorgulamaları önemsiz kılmaktadır. Teknolojinin bireyin yaşamında var olması gözetimi, bir toplumda kültürel değerlerin değişmesine ya da yeniden yapılanmasına elverişli bir zemin oluşturarak toplumsal değişikliklere sebep olur kılmaktadır. Söz konusu değişimler, bir toplumun gözetlenen toplum haline dönüşmesine ve dolayısıyla gözetim toplumu olarak adlandırılmasına yol açabilmektedir. Bu yeni toplumun oluşmasında, gözetimin kanıksanmasını sağlayan görsel gözetim teknolojilerinin rolü yadsınamayacak kadar önemlidir. Nitekim görsel gözetim teknolojileri bireyi görülmekten duyulan rahatsızlığı görülme arzusuna dönüştürmüş durumdadırlar. Böylece birey düşüncesini, duygularını, hayallerini diğer bireylerle paylaşmanın yanı sıra gittiği yerleri, yediği yemekleri, katıldığı etkinlikleri ve eylemleri de yeni medya aracılığıyla paylaşmaktadır. Bu da kişinin, kendisini gözetlenir kılmasının bir yolunu oluşturmaktadır. Bireyin yeni medya ağlarındaki paylaşımlarından başta istihbarat kuruluşları olmak üzere, bireyin bilgisine gereksinim duyan diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlar bireyin gereksinimleri, beklentileri, tüketim alışkanlıkları, sorunlara yaklaşımı, ideolojisi, düşüncesi vb. gibi konularda bilgi sahibi olabilmektedirler. Ayrıca, bireyin kullanımına sunulan başta iletişim ve bilişim teknolojileri olmak üzere görsel gözetim teknolojilerinin yarattığı değişiklikler, toplumları dönüştürerek yeni bir toplumun oluşmasına yol açmaktadırlar.