(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Orhan Kemal Türk edebiyatında işçi sınıfının edebiyatta bir gündem haline gelmesi ve bir karşılık bulmasında önemli bir edebiyatçıdır. Türkiye’de kentleşmenin ve sanayileşmenin emeklemeye başladığı yıllarda, köylülükten işçileşme sürecine geçen toplumsal gruplarla ilgili yaptığı gözlemler ve bu gözlemler üzerinden yaptığı kurgu Türkiye’de işçi sınıfının oluşum sorunlarına dair önermelerine yaslanmaktadır. Bu çalışmada da Orhan Kemal’in bu gözlemleri ve önemeleri sosyolojik bir analize tabi tutulmaktadır. Ayrıca Orhan Kemal’in kendisinin de bizzat işçilikten gelme bir entelektüel olmasının Orhan Kemal’in Türkiye’de eşi benzeri zor bulunacak ‘işçi sınıfının organik aydın’ olup olmadığı tartışmasını da bu çalışma çerçevesinde beraberinde getirmiştir. Türk modernleşmesinin ‘emek’ boyutuyla bir analizi bakımından Orhan Kemal edebiyatı çeşitli yönleriyle ele alınmıştır.