(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Küreselleşmeye bağlı olarak kamu yönetiminde meydana gelen değişim ile Klasik Kamu Yönetimi’nden Yeni Kamu Yönetimi’ne ve yönetişime doğru bir geçiş süreci yaşanmaktadır. Bu değişim süreci, klasik yönetimin gizlilik ve kapalılığı ön gören katı bir yönetim anlayışından yeni yönetimin öngördüğü “açıklık” anlayışına doğru kaymaktadır. Günümüzde yönetimin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir uygulamalarını esas alan bir açıklık düşüncesi ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın esas olarak iki amacı vardır. Birincisi, kamu yönetiminin değişiminde açıklık anlayışı ilgili temel kavramları; açıklık anlayışının Klasik Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi ve yönetişim perspektifinden tarihsel gelişimini; açıklık anlayışının nedenlerini ve özelliklerini açıklamaktır. İkincisi ise, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılı ve sonrasındaki belediyecilik faaliyetlerinin değişimini “yeni proje ve uygulamalar” ve “stratejik planlar” açısından açıklık anlayışına göre incelemektir. Çalışmanın genel amacını oluşturan kamu yönetiminin değişiminde açıklık anlayışı, dünya ölçeğinde ele alınmış; Türkiye’deki değişim süreci ve nedenleri çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur. Çalışmanın dar anlamda amacını oluşturan Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılından sonraki yeni belediyecilik faaliyetleri, belediyenin yayınladığı faaliyet raporları ve stratejik planlar üzerinden açıklık anlayışına göre değerlendirilmiştir.