(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Tüketicilerin Ekolojik Ayak İzi farkındalık düzeylerini belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmanın örneklemini Ankara ilinin farklı ilçelerinde ikamet eden tabakalama örnekleme ve basit tesadüfi örnekleme yöntemleri ile seçilen 385 tüketici oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, “Ekolojik Ayak İzi Farkındalık Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda tüketicilerin Ekolojik Ayak İzi ortalamalarının düşük bir oranda olduğu saptanmıştır. Tüketicilerin Ekolojik Ayak İzi farkındalık düzeyinin en fazla olduğu alt boyut gıda alt boyutu, farkındalık düzeyinin en az olduğu alt boyutun ise enerji alt boyutu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca erkeklerin Ekolojik Ayak İzi farkındalıklarının kadınlardan daha fazla olduğu ve eğitim durumuna göre atıklar alt boyutunda anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Gelecekte araştırmacılar, tüketicilerin Ekolojik Ayak İzi farkındalıklarını geliştirmede teknolojiden de yararlanarak eğitsel materyal hazırlamaya yönelik çalışmalar yürütebilirler.