(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Bu çalışma, liderlik olgusu ve katılımcı liderliğin üyeleri arasında nasıl değerlendirildiğini, onların bakış açısıyla olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmek, farkındalık oluşturmak, üyelerin katılımcı liderliğe olan bakışları, liderlik noktasındaki görüşlerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Bu maksatla ülkemizde 36 noktada faaliyet gösteren yaklaşık 2110 gönüllüsüyle Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekip üyelerinden Ankara ekibi çalışma grubu olarak seçilmiştir. Akut Ankara ekibinin olağanüstü durumlarda çağrılan 96 üyesi bulunmaktadır. 40 kişilik aktif olarak çalışan üyelerden seçilen 13 kişi ile mülakat yöntemiyle yüz yüze görüşülmüştür. Her katılımcıya aynı sorular sorularak alınan cevaplar baştan sona dinlenmiş, yazına çevrilerek okunmuştur. Cevaplar alt alta sıralanarak veriler arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Bu anlamda farklı bakış açılarından bir sentez oluşturma konusunda içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcı liderin ilk özelliğinin üyeleriyle aralarında herhangi bir güç mesafesi olmadan hep beraber bir arada olabilmeleri, sonrasında gelen özellikleri arada engel olmadan iletişime açıklık, değişimleri dikkate alan ve uygulayan olmak. Son olarak üyeler arasında bu bileşenlerle meydana gelen uyum ve karşılıklı sinerji olduğu görülmüştür.