(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Kooperatifler, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliliğe katkı yapan sosyal-ekonomik kuruluşlardır. Ülkemizde kooperatifçilik sistemi oldukça eski olmasına rağmen, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, İzmir ili Seferihisar ilçesine bağlı Gödence köyünde ağırlıklı olarak zeytin-zeytinyağı üretim ve pazarlama faaliyetinde bulunan, 150 ortaklı Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatiﬁ’nin bölge kalkınmasına yaptığı katkılar ve ortaklarına kazandırdığı yenilikler ile ortakların kooperatif hizmetlerinden yararlanma olanakları ve memnuniyet durumları incelenmiştir. Araştırmanın ana kitlesini İzmir ili Seferihisar ilçesinde yer alan Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortakları oluşturmuştur. Bu kooperatifteki tüm ortakları temsil etmek üzere görüşülecek ortak sayısı oransal örnek hacmi formülü yardımıyla hesaplanmıştır. Oransal örnek hacmi formülüne göre % 90 güven aralığı, % 10 hata payı ile örnek hacmi 50 olarak hesaplanmıştır. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarının görüşleri yüzde olarak ve Likert tutum ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Sürekli değişkenler için Kolmogorov- Smirnov testi ile normal dağılım testi yapılmıştır. Normal dağılış göstermeyen değişkenler için Mann-Whitney U testi ve Kruskal- Wallis testi uygulanmıştır. Kooperatif ortaklarının kooperatif yönetiminden genel anlamda memnun oldukları tespit edilmiştir( ortalama: 3,60 Std. Sapma:0,642). Ortakların teknik destek memnuniyetinden ise genel olarak memnun olmadıkları tespit edilmiştir (ortalama:1,79 Std. Sapma: 0,436). Kooperatifinin pazarlama ve satışla ilgili çalışmalarından ortakların genel olarak memnun oldukları tespit edilmiştir(ortalama:3,96 Std. Sapma: 0,439).