(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Küreselleşmenin dayattığı zorlu üretim ve paylaşım sorunlarıyla baş etmede artık tüm organizyonların ön planda dikkatini çeken konu, artan bir ilgi ile paylaşılan sosyal girişimciliktir. Sosyal girişimcilik en temel anlamda sosyal değişimin desteklenmesi ve sosyal problemlerin azaltılmasını çıkış noktası kabul ederek ekonomik ve sosyal değer oluşturmaktır. Aynı zamanda devletin ve özel sektörün ulaşamadığı, ihmal edilmiş, toplumdan dışlanmış, dezavantajlı durumdaki grupların sorunlarına yenilikçi çözümler bulunması ve bunun sürdürülebilirliğini sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesidir. Avrupa’da kooperatifler başta olmak üzere gelişen sosyal girişimci yapıları birleştirmek, aralarında sosyal ekonomi bağları tesis etmek, sosyal ekonomik ağlar üzerinden ekonomik gelişimi artıracak imkânlar sunmak üzere kurulan Enterprise Europe Network (Avrupa Girişimcilik Ağı) 60’dan fazla ülkede 600 üye kurumda çalışan 3000’in üzerinde uzmanıyla uluslararası iş birlikleri kurmak isteyen özellikle KOBİ’lere, ayrıca büyük firmalara ve araştırmacılara hizmet eden dünyanın en büyük ağıdır. Bu çalışmada gelecekte kooperatifçiliğin gelişen yüzü olarak sosyal girişimci kooperatifçiliğin özellikleri ve farklılıkları yanında sosyal ekonomi bağları içinde dünyanın en büyük girişimci ağı kabul edilen Enterprise Europe Network (Avrupa Girişimcilik Ağı)nın faaliyet ve çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapılarak sosyal girişimci kooperatifçiliğin sosyal sorunların çözümündeki rolü açıklanacaktır.