(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Değişen pazar koşullarında işletmeler kendi stratejilerini belirlerken karlılığı esas alırlar. Çünkü bir işletme kurulurken uzun vadeli olma ve işletmenin devamlılığını esas alarak kurulur. İşletmenin devamlılığını ve uzun vadede ekonomik faaliyetlerini yürütmesini sağlayan en temel şey ise karlılıktır. Bu yüzden bir firma ekonomik anlamda her adımında karlılığı esas alarak hamlelerini gerçekleştirir. Bu çalışmada, İstanbul Sanayi Odasına (İSO) kayıtlı olan ve 1993-2015’e kadar Türkiye’nin birinci 500 büyük sanayi kuruluşları içerisinde yer alan şirketler arasından Konya Şeker Fabrikası incelenmektedir. Konya Şeker Fabrikası kooperatif işletmeler içinde birinci 500 büyük sanayi kuruluşları arasından yüksek satış ve karlılık kalemlerinde sürekliliğini devam ettiren bir kuruluştur. Bu yüzden çalışmamızda Konya Şeker Fabrikası incelenmiştir. Yaptığımız literatür çalışmasında Konya Şeker Fabrikası üzerine 2006 yılında “İşletmelerde Örgüt Kültürünün İş Tatmini Üzerindeki Etkisi Ve Önemi” adlı bir yüksek lisans tezine rastlanmıştır. Bizim çalışmamızın temel amacı ise işletmelerde karlılığı etkileyen faktörleri Konya Şeker Fabrikasının verilerini kullanarak analiz etmektir.