(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Türkiye’de üretilen toplam konvansiyonel sütün %35’i Ege bölgesinde üretilmektedir. Ege bölgesi içinde İzmir ili %22’lik payı ile süt üretiminin en yüksek olduğu illerden birisidir. Bu araştırmanın temel amacı, İzmir’in Tire ilçesi örneğinden yola çıkarak konvansiyonel süt sığırcılığı işletmelerinin organik süt üretme eğilimlerini ortaya koymaktır. Örgütlenmenin organik süt üretimini olumlu etkileyebileceği düşüncesi ile kapsama S.S. Tire Süt Müstahsilleri Kooperatifine ortak olan işletmeler alınmıştır. Hali hazırda kooperatife ortak toplam 2093 işletme bulunmaktadır. Araştırmada kapsama alınan işletme sayısının belirlenmesinde oransal örnekleme formülünden yararlanılmıştır. %90 güven aralığı ve %10 hata payı kullanılarak örnek hacmi 63 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın ana materyalini işletme sahibi üreticilerle yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TÜİK gibi kurum ve kuruluşlardan çeşitli veriler elde edilmiştir. Bunların dışında, konuyla ilgili olarak Türkiye’de yapılmış diğer araştırmaların sonuçlarından da yararlanılmıştır. İşletmelerin analizinde önce sosyo-ekonomik özellikler incelenmiştir. Daha sonra işletmelerde süt sığırcılığının teknik ve ekonomik yönleri analiz edilmiştir (sağılan hayvan sayısı, laktasyon süresi, hayvan başına süt verimi, sütün pazarlanması ve üretici eline geçen fiyatlar, yapılan değişken masraflar, elde edilen brüt üretim değeri ve brüt marj). Son olarak ise, işletmelerde organik süt üretimine ilişkin bilgi düzeyi ve kaynakları, organik süt üretimine ilişkin tutum ve eğilimler ortaya konulmuştur. Bu aşamada beşli likert ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; organik süt üretimi konusunda işletmelerin %50.79’u bilgiye sahip değilken, %38.10’u az bilgiye sahiptir. İşletmelerin %50.79’u gelecekte organik süt üretmeyi düşünmezken, %34.92’si kararsızdır. İşletmelerin %61.90’ı süte verilen destekleri yetersiz bulmaktadır. İşletmelerin gelecekte organik süt üretmeyi düşünme nedenlerinin başında “yüksek fiyat ve pazar garantisi” gelirken, gelecekte organik süt üretmeyi düşünmeme nedenlerinin başında “maliyetin yüksek ve sermayenin yetersiz olması” gelmektedir.