(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2017)
Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin kooperatif kimliği üzerine açıklaması bir kooperatifi ""ortaklaşa sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme aracılığıyla ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için gönüllü olarak bir araya gelen kişilerin özerk bir birliği"" olarak tanımlamaktadır. Bu bağlamda, kooperatif, bir grup bireyin karşılıklı faydaları için sahip olduğu ve işlettiği bir ticari organizasyon olarak değerlendirilebilir. Kooperatif üyeleri, ürün veya hizmetlerin üreticileri veya tüketicileri olarak veya çalışanları olarak yakın bir ilişki içindedir. Bu ilişkilerin kooperatif toplumunda kurumsal yönetim ilkeleri perspektifinde ele alınması ve şeffaflığın sağlanması amacıyla modern denetim tekniklerinin uygulanması önemli olmaktadır. Kooperatiflerin denetimi temel olarak kooperatif toplumuna odaklanır ve her işin hukuk sınırları dahilinde değerlendirilmesini sağlayan önemli bir görevdir. Bir kooperatif toplumunun denetimi bir şirketin denetiminden farklıdır. Bunun en önemli nedeni bir kooperatif toplumunun temel unsurları ve iş süreçleri bir şirketten çok farklıdır. Bu araştırma, kooperatiflerin uluslararası standartlara dayalı denetiminin önemini göstermek için kooperatifler için yönetişim ve denetimle ilgili temel konuları analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca kooperatif denetiminde en iyi uygulama örnekleri için politika önerileri yapılmaktadır.