(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Dünyada geçmişi M.Ö 1800’lü yıllarda Hammurabi kanunlarına dayanan sigortacılık günümüzde, maruz kalınan riski azaltma/yok etme ve böylece güvence sağlamaya yönelik önceden ödenen bir ücret karşılığında sigorta şirketi ile yapılan karşılıklı sözleşmelere dayanır. Batı toplumlarında ilk zamanlardan beri beklenen gelişmeyi gösteren sigortacılık, İslam dininin emir ve yasaklarından dolayı Müslüman toplumlarında uzun süre yer almamıştır. Ancak zamanla Müslümanların hem inançlarının gereklerine göre yaşamak hem de gerçekleşmesi muhtemel risklerden korunmak istemesi nedeniyle sigortacılık ürünlerine ihtiyaç duymaları 1970’lerde Müslüman ülkelere yönelik alternatif sigortacılık çalışmalarının başlamasına neden olmuş ve böylece katılım sigortacılık sistemi oluşmuştur. Günümüz geleneksel sigortacılığının İslami kurallara uygun olarak yardımlaşma ve paylaşma temelinde ortaya çıkan katılım sigorta sistemi, sigortacılık terminolojisinde tekâfül (İslami sigorta) olarak tanımlanır. Toplam küresel katılım sigorta geliri, 2015 yılında 14,9 milyar ABD doları olarak tahmin edilmiş ve % 14 oranında büyüme gerçekleşmiştir. İslam dünyasında, büyük ve yaygın bir kitlenin katılım sigortacılığına olan talebi yaklaşık 40 yıldan bu yana giderek güçlü bir artış göstermekteyken, Türkiye açısından, faizsiz finans sistemi ile uyumlu bu sistem, geçmişi on yıla bile dayanmayan yeni bir sigortacılık faaliyet alanıdır. Bu çalışmada katılım sigortacılığının tanımı, tarihçesi, türleri, işleyişi incelenmiş, ayrıca Türkiye’de son 20 yılda gelişmeye başlayan bu sistemin gelişmesinin önündeki güçlü, zayıf yönler fırsat ve tehditler GZFT (Swot) Analizi ile ortaya konmuştur.