(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu çalışmanın ana amacı Türkiye’nin sanayi sektörünün rekabet gücünün karşılaştırmalı üstünlük yöntemiyle analiz etmektir. Çalışmada 2001-2017 dönemi ele alınmış ve Harmonik Sitem (HS) 2 haneli sınıflandırma kullanılmıştır. Çalışmada Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ), Açıklanmış Simetrik Karşılaştırmalı Üstünlükler (ASKÜ), Ticaret Dengesi İndeksinden (TDİ) yararlanılmış ve sanayi sektörünün ürün haritası oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucunda; Türkiye’nin 73 fasıldan oluşan sanayi sektörünün AKÜ endeksine göre 34 fasıl için dış ticarette üstünlüğü, ASKÜ endeksine göre 31 fasıl için dış ticarette rekabet gücüne, TDİ endeksine göre de Türkiye sadece 19 fasılda dış ticarette net ihracatçı konumdadır. Fasıl sayılarına göre Türkiye’nin sanayi sektöründeki karşılaştırmalı üstünlük oranı %46, rekabet gücü oranı %42, net ihracat gücü oranı ise %26’dır. ASKÜ ve TDİ endeks değerleriyle oluşturulan ürün haritasında ise Türkiye hem rekabet üstünlüğüne hem de net ihracatçı durumda olduğu A grubu fasıl sayısı 19’dur. Rekabetçi durumda olup dış ticaretin istenilen seviyede olmadığı grup olan B grubunda ise fasıl sayısı 12’dir. Sanayi sektörünün rekabet üstünlüğünün olmadığı ve net ithalatçı durumda olduğu D grubu fasıl sayısı ise 42’dir. Sanayi sektörü, ürün haritasına göre küresel dış ticarette istenilen seviyede değildir.