(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Liderlik tarzlarının çalışanlar üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Türk kültürü düşünüldüğünde paternalist liderlik tarzının da çalışanların iş tatminini ve performansını etkilemesi beklenmektedir. Bu nedenle çalışmanın amacı paternalist liderlik tarzının çalışanın iş tatmini ve performansı üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda 2006 sonrası kurulan üniversitelerde görev yapan 149 araştırma görevlisi üzerinde anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Veriler analiz edilirken faktör, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda paternalist liderlik tarzının çalışanın iş tatmini ile performansını anlamlı ve olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte paternalist liderlik boyutlarından aile ortamı ile sadakat ve memnuniyet beklentisinin içsel iş tatminini; çalışanlara ilgi alt boyutunun ise dışsal iş tatminini daha çok etkilediği tespit edilmiştir. Aile ortamı ile sadakat ve memnuniyet beklentisi performansı anlamlı ve olumlu etkilemesine rağmen çalışanlara ilgi alt boyutunun performansı etkilemediği bulunmuştur.