(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Üretim dişlileri arasında sıkışmış emeğin geliri olan asgari ücret ve buna yapılan artışlar bazı araştırmacılar tarafından maliyet ve enflasyon etkisi, bazıları tarafından bölüşüm, üretim artışı ve büyümeye olan katkısı yönünden değerlendirilmektedir. Bu noktada asgari ücretin enflasyon ve istihdam üzerine etkilerinin ortaya çıkarılması konuya aydınlatıcı katkı sağlayacaktır. Bu çalışma da asgari ücret artışının enflasyon ve işsizlikle olan ilişkisi 1988:SI – 2018:S1 dönemleri için altı aylık veriler kullanılarak Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmada şu temel sonuçlara ulaşılmıştır: Kısa dönemde TÜFE’deki değişimin %31’i asgari ücret artışından kaynaklanırken uzun dönemde bu oran %43’e çıkmaktadır. Aynı şekilde kısa dönemde TÜFE’deki değişimin %1,5’i işsizlik oranından kaynaklanırken, bu oran uzun dönemde %3,2’ye çıkmaktadır. Asgari ücret artış oranının ve işsizlik oranının TÜFE üzerine etkilerinin kısa dönemden uzun döneme gidildikçe arttığı görülmektedir. Bu üç değişkenden ikisinde yani asgari ücret artış oranı ile enflasyon arasında uzun döneme gidildikçe güçlenen bir etkileşimin olduğu, asgari ücret ve işsizlik arasında kısa dönemde dalgalı, uzun döneme gidildikçe azalan bir etkileşim olduğu anlaşılmıştır.