(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Son zamanlarda gerçekleşen endüstri alanındaki gelişmeler, dünya üzerinde etkisi olduğu gibi pazarlama sektöründe de etkisini göstermektedir. Günümüzde müşteriler ürünlerden temel ihtiyaçlarını karşılamanın, arzularını tatmin etmenin, üründen fayda sağlamanın yanında ürünün bir parçası olmak, ürüne katkıda bulunabilmek ve ürün ile etkileşim içerisinde olmak istemektedir. Bilgi teknolojileri aracılığıyla olumlu veya olumsuz deneyimlerini paylaşarak ürünün vaat ettiklerini yerine getirip getirmediğini belirtmektedirler. Marka-tüketici ilişkilerini geliştirme ve pazarlama stratejilerini tasarlamak için yeni bir akım olan Pazarlama 4.0. dijital dönüşümle ekonomik faaliyetleri değiştiren yeni bir nesildir. Bu sistem, ihtiyaç duyulan piyasayı yerine getirmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için marka kimliği, marka imajı, marka bütünlüğü ve marka etkileşiminden oluşmaktadır. Pazarlama faaliyetlerinin teknolojideki değişimlere paralel olarak, tüketicileri tatmin etmeye yönelik yeni uygulamalarla Pazarlama 4.0’a dönüştüğü görülmektedir. Pazarlama artık internet müşterileri etrafında dolaşmakla birlikte ürünlerle etkileşimlerini de güçlendirmektedir. Firmalar, kullanıcılardan gelen geri dönüşleri dikkate almakta ve onları tatmin etmek için daha fazla çaba sarf etmektedir. Bu çalışmada amaç, Pazarlama 4.0 ve Nesnelerin İnterneti kavramlarını açıklayarak aralarındaki ilişki ile ilgili mevcut literatür incelenmiş olup, konuya yönelik kavramsal çerçeve ve temel bilgi birikiminin oluşturulup literatüre katkı sağlanmasıdır.