(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
İşletmeler, rekabet yoğun bir ortamda işlemlerine değer katabilmek için teknolojiye ve insan kaynaklarına ciddi yatırımlar yapmaktadırlar. Bu yatırımların en önemlilerinden biri de maliyeti yüksek ve yoğun zaman gerektiren Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemlerinin uygulanmasıdır. KKP sistemleri, işletmenin tedarikten müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçlerini bütünleştiren modüler yapıya sahip bilgisayar temelli uygulamalardır. Sistemin beşeri unsuru olan sistem kullanıcıları bu çalışmanın ana öznesi olup araştırmanın başlıca amacı, kullanıcıların bakış açısından KKP uygulamasından sağlanacak faydalar göz önünde bulundurulduğunda kullanıcı kabul değerini artıran unsurların tespit edilerek bu unsurların etkilerinin anlaşılabilmesidir. Bu amaçla Borsa İstanbul (BIST) 100’de faaliyet gösteren işletmelerde KKP kullanıcıları üzerinden gerçekleştirilen araştırmada (n=163) elde edilen veriler Kısmi En Küçük Kareler - Yapısal Eşitlik Modeli (KEKK-YEM) paket programı Smart PLS 3.2.7. yazılımı ile değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, teknolojik unsurlar olarak değerlendirilen; KKP sistem kalitesi ve KKP hizmet (sağlayıcı) kalitesinin, örgütsel unsurlar olarak değerlendirilen; ortak inanç ile sistem- iş uyumunun, çevresel unsur olarak değerlendirilen koordinasyonun kullanıcı değerini etkilediği tespit edilmiştir.