(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bağımsızlığını kırk sekiz yıl önce ilan etmiş olan Katar Devleti monarşi ile yönetilmektedir. Ülkenin başında bulunan devlet başkanı Emir sıfatıyla anılmaktadır. Katar, Ortadoğu coğrafyasında 11,000 km² civarındaki yüzölçümü ve 2,5 milyon civarındaki nüfusu ve sahip olduğu ekonomik güç ile bölgede diğer ülkelerden ayrışmaktadır. Ülkede son dönemde yapılan reformlar, anayasa değişikliği ve 2022 FIFA Dünya Kupası başta olmak üzere, uluslararası spor turnuvalarına ev sahipliği yapıyor olmak gibi birçok önemli faaliyet dünyanın gözünü Katar’a çevirmesine sebep olmuştur. Türkçe alan yazında da Katar hakkında çok fazla bilgi yer almamaktadır. Bu özelliklerinden dolayı çalışmada, Katar’ın yönetsel yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada, Katar hakkında genel bilgilere, yönetim yapısı başlığı altında yasama, yürütme ve yargı organları ile Emir’in rolüne ve yerel yönetim sistemine yer verilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde kısa bir zaman zarfı içerisinde Katar’ın yönetim sisteminde ciddi bir dönüşüm yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.