(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Osmaniye’de yaşayanların, sığınmacı ve mülteciler hakkındaki düşünceleri, algıları ve onlara karşı bakış açılarını ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırma; eğitim-sağlık, güvenlik, vatandaşlık ve istihdam şeklinde 4 ana başlık ve bu başlıklar altında oluşan alt problemlerden oluşmaktadır. Araştırma amacına uygun olacağı düşüncesiyle nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri, araştırmanın temel ve alt problemleri çerçevesinde yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak toplanmıştır. Bu çerçevede Osmaniye ili yabancı göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı merkez mahallerinde yaşayan 17 birey ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında halk sığınmacı ve göçmenleri bir güvenlik tehdidi olarak görmekte, bazı sosyal sorunlarda artış olmasının nedeni olarak gördüğüne dair bulgular saptanmıştır. Katılımcıların sığınmacı ve mültecilerin çocukları ile birlikte yerel okullarda kendi çocuklarının eğitim görmelerini istememektedirler. Farklı kültürün insanları olduğu için birbirinin olumsuz davranışlarını çocuklarının rol model alabileceği ve sosyal gelişimlerine zarar verebileceği açısından uygun bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Osmaniye’nin toplumsal yapısında söz konusu göçmen ve mültecilerin değişmelere sebep olduğu da söylenmektedir.