(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bir finans kuruluşu İslami kurallara göre faaliyet gösteren bir “Faizsiz Finans Kuruluşu (FFK)” olduğunda denetlenmesi gereken unsurlara İslami kurallar da eklenmektedir. 2020 yılına kadar 6,5 trilyon Dolar’lık toplam değere ulaşması beklenen İslami finans sektörü göz önüne alındığında bu sektörde faaliyet gösteren bir şirketin denetimi büyük önem taşımaktadır. Muhasebe denetimi, işletme faaliyetlerinin mevzuata uygunluğu ile finansal raporların gerçeği makul ölçüde ve dürüst olarak yansıttığına dair bir güvence hizmeti verirken FFK faaliyetlerinin İslami kurallara uygun olarak yürütüldüğüne dair bir güvence vermemektedir. Dolaysı ile FFK’lar ile ticari işlem yürütmek isteyen veya bu kuruluşlara yatırım yapmak isteyenler açısından FFK’ların yürüttükleri faaliyetlerin İslam dinine olan uygunluğu büyük önem taşımaktadır. Çalışmada konuya ışık tutabilmek adına FFK denetimi hem iç denetim hem de bağımsız denetim açısından ele alınmıştır.