(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışma, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadın hareketini, dönemin göze çarpan ismi Nezihe Muhiddin özelinde ele almakta ve kadınların siyasi haklarını kazanmalarında ne gibi mücadeleler verdiklerine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, Nezihe Muhiddin’in de içinde bulunduğu Türk Kadınlar Birliği’nin eylemlilikleri ve bunun karşısında hükümetin tutumları sorunsallaştırılacaktır. Kadın hareketi, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’in tek partili döneminin sonuna kadar incelenecektir. Bu dönem, kadınların siyasi hakları açısından dönüm noktası olması ve Nezihe Muhiddin’in bu zaman zarfında etkin olmuş olması nedeniyle seçilmiştir. Kemalist ideolojinin yeni kadın tasavvuru ve kadınlara siyasal hakları tepeden inme “vermeye” çalışışı eleştirilip, kadınları yok saymayan bir tarih okumasıyla, siyasi hakların, kadınların mücadeleleriyle kazanıldığı sonucuna ulaşılacaktır.